هفته نامه رویکرد کیشهفته نامه رویکرد کیشهفته نامه رویکرد کیش
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • گردشگری
  • رسانه
  • نسخه های PDF
خواندن: از فضای مجازی تا واقعیت رسانه ای؛ نقشه راه روابط عمومی ها در عصر دیجیتال
اشتراک گذاری
ورود
اعلان نمایش بیشتر
تغییردهنده سایز فونتAa
هفته نامه رویکرد کیشهفته نامه رویکرد کیش
تغییردهنده سایز فونتAa
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • گردشگری
  • رسانه
  • نسخه های PDF
Search
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • گردشگری
  • رسانه
  • نسخه های PDF
Have an existing account? ورود
ما را دنبال کنید
  • تبلیغات
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
هفته نامه رویکرد کیش > یادداشت روز > از فضای مجازی تا واقعیت رسانه ای؛ نقشه راه روابط عمومی ها در عصر دیجیتال
یادداشت روز

از فضای مجازی تا واقعیت رسانه ای؛ نقشه راه روابط عمومی ها در عصر دیجیتال

habib hamzeh
آخرین به روز رسانی: خرداد ۳, ۱۴۰۴ ۶:۱۰ ق٫ظ
habib hamzeh
اشتراک گذاری
5 دقیقه زمان مطالعه
اشتراک گذاری

تمرکز روابط عمومی‌ها بر سه مولفه اصلی”ارتباطات پایه، پاسخگو و مشارکتی” گامی مهم به سوی ایجاد قرارگاه سایبری و کارگروه‌های علمی ـ رسانه‌ای؛ امری انکار ناپذیر می باشدکه تحقق یافتن آن، تجلی رویکرد علمی و نوین در عصر دیجیتال محسوب می شود.

حبیب حمزهء به بهانه گرامی داشت ۲۷ اردیبهشت روز ارتباطات و روابط عمومی، در یادداشتی نوشت: در پی تحولات گسترده هوش مصنوعی و رشد پلتفرم‌های فضای مجازی، روابط عمومی‌ها با هدف ارتقاء سطح اثربخشی این حوزه در جامعه هدف باید سه مولفه اصلی “ارتباطات پایه، پاسخگو و مشارکتی” را به طور جد در دستور کار قرار دهند تا بتوانند نقش مهم و ارزشمند خود را به نحو شایسته در حوزه های درون و برون سازمانی ایفا کنند و عملیاتی شدن این رویکرد مهم تحت مدیریت مدبرانه و نظارت مستمر شورای روابط عمومی ها؛ طرح تشکیل قرارگاه سایبری و کارگروه‌های تخصصی رسانه ای می باشد.

در سال‌های اخیر، گسترش روزافزون شبکه‌های اجتماعی، ظهور رسانه‌های زرد و شایعه‌پرداز و انتشار اخبار ناامیدکننده‌ در جامعه، لزوم حرکت سازمان یافته حوزه روابط عمومی ها در سطح کشور را دوچندان ساخته است و در این میان روابط عمومی‌ها تنها با همکاری و تعامل هدفمند، توانمند سازی نیروهای انسانی و بهره‌گیری از ابزارهای نوین رسانه‌ای، می‌توانند نقش موفق و تاثیرگذاری در عرصه افکار عمومی ایفا کنند.

بی تردید ایده راه‌اندازی “قرارگاه سایبری” با هدف انسجام و تعامل بیشتر روابط عمومی‌ها حائز اهمیت می باشد؛ قرارگاهی که با وظیفه اصلی “نظارت و مدیریت محتواهای چندرسانه‌ای برخط و مکتوب” فعالیت می کنند.

وظایف خطیر این قرارگاه تولید و انتشار به‌موقع و هوشمندانه‌ محتوا و جلوگیری از گسترش فعالیت رسانه‌های زرد و انتشار اخبار جعلی یا مایوس‌کننده می باشد و هم به اطلاع‌رسانی موثر، مستند و امیدآفرین می پردازد.

تغییر رویکرد در حوزه روابط عمومی ها مبنی بر این که نمی توانند فقط به عنوان یک رسانه عمل کنند؛ با بهره گیری از نیروهای انسانی مجرب و حرکت در مسیر مسوولیت های اجتماعی و فراهم کردن بستر مناسبی برای پاسخگویی موثر، برقراری ارتباطات درون و برون سازمانی، ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای، بهبود کیفیت تولید محتوا و راهبردهای خلاقانه برای شناسایی و جذب مخاطب‌ می توانند گام های موثری بردارند.

یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای موفقیت این قرارگاه، شناسایی و آموزش علاقمندان و فعالان عرصه اطلاع‌رسانی “خبرنگار شهروند” است. تشکیل این کانون تخصصی در مناطق آزاد، نحوه صحیح کسب اطلاعات، کارکرد ابـزارهای اطلاع‌رسانی مانند وب‌سایت‌های خبری، مطبوعات و شبکه‌های اجتماعی را به کارآموزان آموزش داده و آنها را برای مقابله هوشمندانه با تهدیدهای سایبری و جلوگیری از انتشار اخبار کذب، آماده می‌سازد.

روابط عمومی‌ها باید با حمایت عملی از این طرح، کارگاه‌های آموزشی سواد رسانه‌ای و مهارت‌های دیجیتال را برگزار و زیرساخت‌های لازم را برای آموزش گروه‌های مختلف سنی و تخصصی فراهم آورند. بی‌توجهی به این مهم نه تنها افزایش تهدیدات سایبری و گسترش شایعات در جامعه را در پی دارد، بلکه تبعات جبران ناپذیری برای اعتماد عمومی و امنیت روانی جامعه ایجاد خواهد کرد.

در کنار قرارگاه سایبری، ضروریست که راه‌اندازی کارگروه‌های تخصصی فضای مجازی به عنوان مولفه‌ای اثرگذار مورد توجه قرار گیرد چرا که این کارگروه‌ها علاوه بر تولید مستمر محصولاتی خلاقانه و چندرسانه‌ای، وظیفه رصد منظم شبکه‌های اجتماعی، توزیع هدفمند محتوا، تحلیل نیازها و مطالبات جامعه و سنجش فضای رسانه‌ای را بر عهده دارند.

بهره‌گیری از روش‌های علمی، جامعه‌شناسی و داده‌کاوی، تدوین دستورالعمل‌های حرفه‌ای در زمینه اطلاع‌رسانی و مدیریت انتشار محتوا در بستر رسانه‌های دیجیتال از اولویت‌های کاری این گروه‌ها خواهد بود.

این کارگروه‌ها با احصاء نیازهای بومی و تحلیل رفتار مخاطبان، تولید محتوای عام‌پسند و امیدآفرین را هدفگذاری می کنند تا با ارتقای ضریب تاثیرگذاری رسانه‌ای خود، الگویی برای سایر مناطق باشند.

این ساختار منسجم، علاوه بر ارتقاء امنیت روانی جامعه و ایجاد شبکه اطلاع‌رسانی مورد اعتماد، زمینه‌ساز تحولات مثبت در سطح ملی خواهد شد؛ به گونه‌ای که با استمرار این رویکرد، مناطق آزاد به کانون تاثیرگذاری و الگویی برای دیگر بخش‌های رسانه‌ای کشور مبدل خواهند شد.

در پایان، صاحب نظران حوزه ارتباطات و رسانه توصیه می‌کنند به منظور حفظ مرجعیت خبری و اعتمادسازی پایدار، هماهنگی میان روابط عمومی‌ها، افزایش مهارت‌های حرفه‌ای نیروها، آموزش مداوم خبرنگاران و استفاده هوشمندانه از ظرفیت خبرنگاران شهروند به طور جدی دنبال شود تا ضمن ارتقاء سواد رسانه‌ای در بین آحاد جامعه، امکان مقابله با فضای شایعه و تخریب، بیش از پیش فراهم شود.

این مقاله را به اشتراک بگذارید
Copy Link Print
اشتراک گذاری
پیام بگذارید پیام بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های اخیر

  • با سرکار آمدن آقازاده، شاهد شتاب در نوسازی زیرساخت‌های آب و برق کیش هستیم
  • ضرورت عبور از سلطه رسانه‌های دستوری برای باز آفرینی اعتماد و واقعیت رسانه ای
  • رسانه‌های دستوری و رویه‌های غیرکارشناسی؛ از ابزاری برای سانسور تا بستری برای بی اعتمادی
  • هفته نامه شماره ۲۶ خرداد۱۴۰۴
  • کارت کیشوندی: وعده‌ها در برابر واقعیت‌ها؛ آیا ساکنان کیش از مزایای جزیره‌نشینی بهره‌مندند؟

کامنت های اخیر

  1. CharlesToOna در دانش آموختگان فاقد مهارت از دانشگاه‌های تئوری محور
  2. شایان شعبانی زاده در هفته نامه شماره۱۱۳دی‌ماه۱۴۰۳
  3. علی اکبر سلیمی در انتصاب سرپرست مدیریت روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد کیش
  4. جمشید بهرامی در مشارکت بیش از صد و سی نفر از ساکنان کیش در سرشماری آهوان
  5. Taylor Emma در ایالات متحده برای اعتراض به قوانین جدید COVID آماده می شود
هفته نامه رویکرد کیشهفته نامه رویکرد کیش
ما را دنبال کنید
هفته نامه رویکرد کیش
Welcome Back!

Sign in to your account