جزیره کیش، به عنوان یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری ایران، به دلیل شرایط مطلوب آبوهوایی در نیمه دوم سال و فراهم بودن امکانات متنوع رفاهی و تفریحی، مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی قرار میگیرد؛ اما در این میان مشکلاتی در سطح جامعه شهری جزیره وجود دارد که نیازمند توجه ویژه است.
وضعیت نابسامان نازلهای پمپبنزین، عدم جمعآوری بموقع زبالهها،افزایش بیرویه موتورهایشارژی، چالههای متعدد خیابانها و به تازگی تکدیگری” به عنوان برخی از معضلات شهری جزیرهکیش نیازمند توجه ویژه جهت حل آنها میباشد.
عدم استفاده از ظرفیتهای ارزشمند نیروهای انسانی بومی که سالها در جزیره زندگی میکنند و تجربههای ارزشمندی کسب کردهاند، ممکن است باعث کاهش بهرهوری و حس تعلق آنان شود.
بنابراین بهرهمندی از پتانسیل های موجود می تواند تحولی در حوزه پیشرفت و رونق بخشی جزیره ایجاد کند.
بی تردید جذب و بهکارگیری بومیان منطقه در سیاستگذاریها و برنامههای توسعهای، باعث افزایش حس تعلق و مسئولیت اجتماعی آنها میشود و از سویی دیگر فراهم کردن آموزشهای تخصصی برای نیروهای بومی در زمینههای مرتبط با مدیریت گردشگری و خدماترسانی میتواند به بهرهوری بیشتر نیز منجر شود.
عدم نظارت به کافی شاپ ها و رستوران های سطح جزیره کیش حریم شخصی مشتریان را تحت الشعاع قرار داده است و این مهم می تواند چالش های متعددی را در سطح جامعه رقم بزند:
عدم نظارتکافی به اصول مشتریمداری و مدیریت فضایعمومی در سطح جزیره کیش نه تنها تأثیر منفی بر تجربه گردشگران و ساکنان محلی در حوزه گردشگری دارد، بلکه میتواند بر وجهه جزیره به عنوان یک مقصد گردشگری برجسته نیز اثر سوء بگذارد.
به طوری که چیدمان غیراصولی صندلیها در برخی از کافهها باعث شده تا مشتریاننارضای و احساس ناامنی روانی کنند.این نوع طراحی میتواند تجربه دلنشین صرف قهوه یا چای را به یک تجربه ناخوشایند تبدیل کند.
رعایت حقوق مشتری و ایجاد فضاهای آرام در کافههای جزیره کیش نه تنها تأثیری مثبت بر رضایت ساکنان و گردشگران دارد، بلکه به ارتقای سطح خدمات شهری و افزایش جذابیتهای جزیره نیز کمک میکند.
همکاری میان نهادهای نظارتی، صاحبان کسبوکار و جامعه محلی در این زمینه میتواند نقش بسزایی در بهبود وضعیت موجود داشته باشد و از آسیبهای اجتماعی و اقتصادی جلوگیری کند.
تشویق کافهها به تغییر چیدمان صندلیها و آموزشهای لازم به کارکنان به گونهای که حریم شخصی مشتریان حفظ شود. زمینه ساز افزایش رضایت مشتری و در نتیجه موفقیت بیشتر کسبوکارها خواهد شد.
تدوین و اجرای دستورالعملهایی برای کسبوکارهای فعال در حوزهپذیرایی که رعایت معیارهایی مانند حریم شخصی، برخورد مناسب با مشتریان و ایجاد فضای مناسب را الزامی کند بسیار حائز اهمیت می باشد.
با تدوین سیاستهایی شفاف، باید از تحمیل هزینههای اضافی به بیماران جلوگیری شود. این امر به نفع بیماران و همچنین سیستم درمانی که میتواند در حوزه گردشگری سلامت محور نقش بسزایی ایفا کند:
مسئله تکرار فرآیند ویزیت وتحمیل هزینههای اضافی به بیماران در بیمارستان کیش، موضوعی مهم و چالشبرانگیز است که نیاز به رسیدگی سریع و جدی از سوی مسئولان دارد؛ این مشکل، نه تنها باعث ایجاد نارضایتی در میان عموم مردم و گردشگران میشود، بلکه با هدف تبدیل کیش به قطب گردشگری سلامت همخوانی ندارد و ممکن است چشمانداز تبیین شده این منطقه را تحت تأثیر قرار دهد.
مشکلات موجود در سیستم درمانی جزیره کیش، از جمله بیتوجهی به نسخههای مطبهای شخصی و هزینههای اضافی ویزیت، نهتنها مردم را با چالش مواجه کرده، بلکه به اهداف بزرگتر جزیره در حوزه گردشگری سلامت آسیب میرساند، با ایجاد نظارت قوی، قوانین شفاف و توجه به حقوق بیماران، میتوان این مشکلات را رفع کرد و به بهبود کیفیت خدمات درمانی و حفظ جایگاه جزیره کیش در عرصه گردشگری سلامت پرداخت.
نقش نظارتی سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان حاکمیت جزیره، بر ابزارهای خدمات درمانی و نحوه ارائه خدمات ضروری است چرا که توجه به گردشگری سلامت نیز باید با نظارت منظم بر عملکرد مراکز درمانی همراه باشد.
به طور حتم اجرای این راهکارها باعث تقویت اعتماد عمومی به نظام سلامت در جزیره کیش خواهد شد.
رمز موفقیت در حوزه مدیریت این منطقه توجه به دغدغهمندی صاحبان قلم اصحابرسانه که در مسیر پیشرفت و توسعه جزیره از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند، حائز اهمیت است:
نقش رسانهها بهعنوان یک ابزار قدرتمند برای شفافسازی، نظارت و آگاهیبخشی در جامعه، بسیار مهم است. اگر این ابزار با سوءاستفاده و انحراف همراه باشد، نه تنها به جامعه و مردم آسیب وارد میشود، بلکه روند توسعه و پیشرفت را نیز تاثیر جقرار خواهد داد. بنابراین، شناسایی و حمایت از رسانههای فعال و مقابله جدی با رفتارهای خبرنگارنماها از طریق همکاری جامعه، مسئولان و خود رسانهها، امری ضروری برای آینده جزیره کیش است.
ساکنان جزیره کیش با ارتقاء سطح سواد رسانهای خود میتوانند خبرنگاران پرتلاش که در دراستای آگاهی بخشی و مطالبه گری قلم می زنند آنان را از خبرنگارنماها به راحتی تشخیص دهند. برگزاری کارگاهها، ارائه آموزشهای عمومی و شفافسازی عملکرد رسانهها میتواند در این راستا مؤثر واقع شود.
مدیران باید ارتباط نزدیک و سازندهای با رسانههای حرفهای و مردم داشته باشند تا با کاهش فاصله میان خود و جامعه، از سوءاستفادههای خبرنگارنماها جلوگیری کنند.
همچنین اگر رسانههای غیرحرفهای و خبرنگارنماها بتوانند تأثیری منفی بر تصمیمگیری مدیران بگذارند، این موضوع در بلندمدت نه تنها باعث ناکارآمدی سیستم مدیریتی میشود، بلکه اعتماد عمومی را نیز خدشهدار خواهد کرد.
موضوع کارورزی و نقش آن در مهارتآموزی دانشجویان یکی از چالشهای جدی در سیستم آموزشی جزیره کیش:
شیوه اجرای درس “کارورزی” توسط برخی از دانشگاهها به شدت غیرحرفهای بوده و منجر به بیتوجهی به اهداف اصلی این درس مهم شده است. بسیاری از دانشجویان به جای کسب مهارت عملی، تنها به دنبال پیدا کردن کسی هستند که فرم کارورزی را مهر و امضا کند. این رفتار باعث از بین رفتن هدف اصلی این درس یعنی آمادهسازی دانشجو برای ورود به بازار کار میشود.
بسیاری از اساتید به وظیفه خود در هدایت و نظارت بر فعالیتهای کارورزی توجه کافی نمیکنند و به سادهترین شکل ممکن (جمعآوری فرمها توسط نماینده) این درس را به پایان میرسانند.
عدم وجود چارچوب و استانداردهای معین برای محلهای کارورزی، کیفیت این فرایند را کاهش میدهد. بهطور مثال، نیازی نیست که تمامی شرکتها یا سازمانهایی که برای کارورزی انتخاب میشوند، الزاماً ساختار سازمانی استاندارد یا شرایط لازم برای مهارتآموزی داشته باشند.
یکی از دلایل اصلی کاهش اثربخشی کارورزی، قطع ارتباط بین دانشگاهها و صنعت است. وقتی دانشگاهها ارتباط ضعیفی با کسبوکارها و نهادهای محلی داشته باشند، دانشجویان بر اساس انتخابهای تصادفی یا ناآگاهانه محل کارورزی خود را پیدا میکنند.
ضعف ساختاری در سیستم آموزشی که بیشتر بر آموزش تئوری تأکید دارد، باعث شده تا کارورزی که به عنوان یکی از محدودترین فرصتهای مهارتآموزی است از دست برود. این مسئله منجر به تربیت فارغالتحصیلانی میشود که توان عملی کافی برای ورود به بازار کار را ندارند.
نشست فعالان اقتصادی کیش بهوضوح نشان داد که این جزیره بهرغم مزیتهای جغرافیایی و اقتصادی، با چالشهایی مانند ضعف زیرساختی، مشکلات مالیاتی و معضلات حمل و نقل مواجه است:
با تمرکز بر اشتغال بومیان، تقویت زیرساختهای گردشگری، و بهبود روابط بینالمللی، کیش میتواند به الگویی مثالزدنی برای مناطق آزاد تبدیل شود. علاوه بر آن، اجرای قوانین حمایتی و تسهیل جذب سرمایهگذاری خارجی، چراغ راه توسعه پایدار اقتصادی این منطقه است.
کمبود پروازهای خارجی و ضعف زیرساختهای مرتبط با حمل و نقل هوایی مانع جدی برای توسعه گردشگری است. کیش با موقعیت خاص جغرافیایی میتواند مقصد اصلی گردشگران خارجی از کشورهای منطقه مانند روسیه و عمان باشد، اما ضعف در افزایش تعداد پروازهای برخی شرکتهای هواپیمایی دسترسی به این بازار را محدود کرده است.
بنابراین اجرای ماده۶۵ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد بهعنوان ابزاری برای بهرهبرداری از ظرفیتهای اقتصادی و آموزشی مناطق آزاد، یکی از راهکارهای مطرحشده در این نشست بود. این قانون میتواند با تطبیق نیازهای خاص مناطق آزاد، شرایط بهتری برای جذب سرمایهگذاری و حمایت از بخش خصوصی فراهم کند در این میان اخذ مالیات و عوارض گمرکی برخلاف فلسفه وجودی مناطق آزاد مانعی در برابر جذب سرمایهگذاری خارجی و بهرهبرداری از ظرفیتهای وارداتی و صادراتی جزیره است.
یکی از پیامدهای موازیکاری اداری، ایجاد تداخل در وظایف و کاهش بهرهوری کارکنان است. وقتی کارکنان تحت نظارت مستقیم مدیران تعریفشده در چارت سازمانی فعالیت نکنند، مسئولیتپذیری کاهش یافته و فرآیندهای کاری دچار بینظمی میشوند:
موازیکاری یکی از مشکلات جدی و بنیادین در ساختار اداری و مدیریتی می باشد، یعنی موازیکاری اداری، تبعیض سازمانی و فرآیندهای غیرحرفهای نهتنها بر عملکرد کارکنان و کیفیت خدمات ارائهشده به مردم تاثیر منفی میگذارد، بلکه باعث افزایش نارضایتی در میان کارکنان و حتی مردم شده و خطر تداوم مشکلات سازمانی و فرهنگی را افزایش میدهد.
هنگامی که مدیران رفتارهای سلیقهای و تأمین منافع شخصی را بر وظایف حرفهای ترجیح دهند، ساختار سازمانی دچار بیثباتی میشود.برونسپاری غیرکارشناسی، انحصارطلبی و عدم پاسخگویی برخی مدیران، نمونهای از فعالیت غیر حرفهای میباشد.
این مشکلات بیانگر ضعفهای اساسی در ساختار و سیستم مدیریتی برخی شرکتهای دولتی در منطقه آزاد کیش است. اگر این مشکلات بهسرعت رفع نشود، میتواند اثرات مخربی همچون بیاعتمادی کارکنان، کاهش کارایی، افزایش هزینهها و حتی بروز فساد مالی را در پی داشته باشند.
برای رفع این چالشها، نیازمند بازنگری کلی درساختارها، تعریف فرآیندهای شفافوتوسعهفرهنگ مسئولیتپذیری و پاسخگویی هستیم. تنها با اجرای این اقدامات، میتوان به بهبود وضعیت موجود و افزایش بهرهوری دست یافت.